Podcast Het pijnlijke genoegen – JP Joosten en Jeroen van den Berg

Het Pijnlijk genoegen (terug naar alles…) is een verhalende podcast in zeven delen geschreven door Jacques-Paul Joosten en op originele wijze muzikaal bewerkt door Jeroen van den Berg. De podcast is gemaakt met medewerking van Omroep Venlo.

Het pijnlijke genoegen is een autobiografisch verhaal met een vette fictieve rand. Of is het nu juist een fictief verhaal, maar dan zwaar autobiografisch gekleurd door Jacques-Paul? Hoe dan ook, “Die wind zaait, zal storm oogsten” en dat is precies waar het om draait in Het pijnlijke genoegen. Zaken uit een ver verleden hebben enorme consequenties voor de toekomst. Ook een kwart eeuw later nog. Het verleden gaat immers nooit voorbij. Niet voor Victor en zeker niet voor Fabian. En Gideon?

Kon de tijd maar worden teruggedraaid. Leefde Fabian maar in een omgekeerde wereld waarin de wijzers van de klok naar links bewegen. Dan had het auto-ongeluk van Fabian met zoontje Gideon in de prairie van De Peel vast en zeker andere gevolgen gehad en had aartsrivaal Victor geholpen. Toch? Fabian heeft echter een kwart eeuw gevoeld dat de dag ooit zou komen en dat het gewraakte uur ooit zou komen.

Het pijnlijke genoegen gaat over wraak, spijt en haat. Over verleden, heden en een spijtig gebrek aan toekomst. Het uur zal slaan…Deel 1: Mijn geliefde vadertje…(15.21 min.)
“Verzuip maar, bekijk het maar, ik ga jullie niet helpen…” Wat is er gebeurd in de broeierige hitte van De Peel, aan de Helenavaart, bij die eeuwenoude boom? De auto is total loss en schuift langzaam naar het zwarte water van het kanaal. Acute hulp is nodig, maar wordt niet geboden. Waarom niet? En dan die sprekende muziek van Giacomo Puccini. Oh mio babbino caro. Mijn lieve pappie! ”Ik ook van jou hoor!”

Deel 2: Fabians droom… (17.01 min.)
Fabian loopt door zijn stad. Samen met zijn zoontje Gideon. Of juist zonder Gideon? Hij sleept zich door zijn stad in de hitte en loomheid van deze extreme zomerdag. Hij droomt met de ogen open als hij aan zijn wandeling begint en aan het einde van de wandeling, voor het Huis van de stad, daar wacht hem het Pijnlijke genoegen.

Deel 3: Gideons vragen… (17.38 min.)
Vader Fabian en zoontje Gideon maken een autorit. Samen naar De Peel met als enige doel van Fabian om de zesjarige knul eindelijk eens in slaap te krijgen. Gideon heeft echter vragen. Heel veel vragen. Vreemde vragen, bizarre vragen. De meeste vragen echter zonder antwoord. “ Papa, zal God mij ook leuk vinden als ik in de hemel kom?” en “Wie was die man in de badkuip die ik onder water tegenkwam?”

Deel 4: Victors schoollift (16.44 min.)
We gaan luisteren naar Victor. Het is 1981 en Victor is 12 jaar en op weg naar school. Het is bijna schoolvakantie. Victor moet echter nog zijn boeken inleveren, maar is veel te laat. Onderweg met zijn zware tas ontmoet hij Fabian Haanen, de kneus en het zwarte schaap van de klas. De school is volledig verlaten en Victor pakt de lift. Dan een knal en Victor ziet in het pikkedonker alleen nog maar de kille, melige glimlach van Fabian. The winner takes it all.

Deel 5: Fabians fobie (14.06 min.)
Fabian vertelt over zijn indrukwekkende fobieën. Angsten over zijn zoontje die al jaren door zijn hoofd spoken. Dromen die altijd eindigen met de mooiste blauwe ogen die er bestaan. Ook op weg naar Helenaveen en Griendtsveen spoken de beelden door zijn hoofd. Horrorscenario’s die zijn netvlies bedekken. Fabian besluit om toch even een kijkje te gaan nemen bij de brugklasreünie van zijn klas uit 1981. Net buiten Helenaveen. Zou Victor er ook zijn?

Deel 6: Victors Fobie (14.47 min.)
Victor besluit na 25 jaar kortstondig terug te keren naar zijn geboortegrond. Noodgedwongen trouwens. Hij woont vanaf zijn achttiende eenzaam en alleen op het eilandje Samos in Griekenland. Hij wil ook niet anders. Hij kan simpelweg niet anders. Voor Victor stelt het leven niets meer voor. Helemaal niets. Nu is hij weer even terug en ook hij gaat naar de reünie van zijn brugklas. Daar waar de hel is begonnen. Hij heeft Fabian nooit meer gezien. Alleen maar in zijn dromen en nachtmerries. Zal hij er ook zijn en zal de ontmoeting hem eindelijk verlossen?

Deel 7: De ontknoping (22.58 min.)
We gaan naar een choquerende en verrassende ontknoping. Gideon sluit eindelijk zijn heldere, blauwe ogen. Victor en Fabian kijken elkaar naar 25 jaar weer in de ogen aan. In het écht en dit keer niet in een droom. Victor raakt verlost van 25 jaar trauma dankzij het zwarte stilstaande water van de Helenavaart. En Fabian…die staat plots weer in zijn dromen voor het Huis van de stad. Hij moet terug, terug, terug in de tijd om te redden wat er te redden valt. Hij moet terug naar alles, naar het verleden, want dan komt alles goed. Misschien!Credits Het Pijnlijke Genoegen
• Tekst: Jacques-Paul Joosten
• Vertellers: Jacques-Paul Joosten en Jeroen van den Berg
• Muziek, montage en sound design: Jeroen van den Berg
• Lied D’n daag zal komme: Jacques-Paul Joosten (zang) en Jeroen van den Berg (toetsen)
• Foto Mariapeel: Karindejonge-fotografie.nl
• Persfoto: Bart Gubbels
• Trailer: Frans Pollux
• Het pijnlijke genoegen is een co-productie met Omroep Venlo
• www.jpjoosten.nl

Italian Trulli

Op onderstaande link het lied “D’n daag zal komme” dat is gebruikt voor de podcast Het pijnlijke genoegen.